BAŠKA – MANIFESTACIJE, AKTIVNOSTI I TURE

BAŠKA – MANIFESTACIJE, AKTIVNOSTI I TURE

Na jugoistočnoj strani otoka Krka u bašćanskoj kotlini nalazi se općina i naselje Baška za koju mnogi kažu da se nalazi na „kraju svijeta”!

MANIFESTACIJE U BAŠKOJ

Baška je poznata po mnogobrojnim manifestacijama koje se održavaju u ljetnim mjesecima, a jedna od njih je Bašćansko kulturno ljeto u sklopu kojeg se održava „Big fest” (Baška international guitar festival). „Big fest” se održava u kolovozu na više lokacija, a možete uživati u domaćim i stranim virtuozima, a isto tako, se održava i radionica sviranja, a na završnoj večeri sudionici škole prezentiraju naučene vještine uz pratnju naprednih svirača… Također, preko ljeta možete uživati i u ribarskim večerima.

Baška international guitar festival

Ako se s druge strane, na „kraju svijeta” zateknete u siječnju ili veljači svratite na poznatu karnevalsku povorku. Također, obližnja mjesta na otoku imaju svoje manifestacije koje je dobro obići, kao što su: Antičke večeri u općini Omišalj, „Za kraj augušta smokvu va usta”, dani smokava u gradu Krku, gastronomska manifestacija u čast siru „Sensa” na području Malinske te ostale manifestacije otoka.

Za kraj augušta smokvu va usta

AKTIVNOSTI U BAŠKOJ

  • Zip line – ili „šetnja među krošnjama” nalazi se u neposrednoj blizini staze glagoljice, a adrenalinska atrakcija namijenjena ljubiteljima pustolovina, ali i obiteljima. Možete uživati u nezaboravnoj vožnji terenskim vozilom, spuštanju niz osam sajli na više od dva kilometara, a uz sve to uživate u čarima netaknute prirode.
Zip line
  • Mrgari – biciklističke i planinarske rute prolaze pored suhozidnih više prostornih ovčara u obliku cvijeta. Ovaj primjer pučke arhitekture se može pronaći samo na još dvije lokacije na Starom kontinentu, u Velikoj Britaniji te na Islandu, ljubitelji prirode i aktivnog odmora doći će na svoje!
  • Poučna staza” – proteže se kroz šest kilometara kroz iduće lokacije: Baška – Zarok – Batomalj – Pod Lipicu. Izdvojena dva i pol sata hoda kroz Bašćansku kotlinu, omogućavaju Vam doživljaj koji se pamti cijeli život; uživat ćete u spoju prirodnih ljepota, povijesti, tradicije te aktivnog odmora. Dok prolazite „Poučnom stazom” vidjet ćete: jedinstveni pješčanik Zaroka, vodotok Vele rijeke, svetište Majke Božje Goričke,…

TURE PO BAŠKOJ

  • Put ka mjesecu” – šetnica i biciklistička ruta duga je sedam i pol kilometara, a vodi do ogoljene zaravni poznatije pod nazivom „Mjesečev plato”. Ova nezaobilazna lokacija u Baškoj podsjeća na kamenu pustinju.
  • Bašćanska staza glagoljice – najveća atrakcija otoka Krka, a i same Baške je Bašćanska glagoljica. Ova edukativna tura prikazuje trideset i pet slova, a uz svako slovo se nazali informativni kutak o samom slovu, značenju, idućoj lokaciji skulpture slova,…
  • Bašćanska ploča – najdragocjeniji dokument u kojem je prvi put zapisano hrvatsko nacionalno ime na hrvatskom jeziku! Repliku Bašćanske ploče možete pronaći u crkvi svete Lucije, a područje uz crkvu je 2000. godine povezano u jedinstvenu cjelinu koja tvori arheološki park.
  • Kapela svetog Marka – iz 1514. godine nalazi se u blizini bašćanske Vele plaže, a posebna je zbog arheološkog nalazišta. Tu se „kriju” ostaci antičkog mozaika i bazilike iz petog stoljeća poslije Krista te ranokršćanski ostaci. Danas ova kapelica služi kao sakralni muzej te izložbeni prostor!
  • Otok Prvić – nalazi se u neposrednoj blizini Baške, a otok je zaštićen kao specijalni botanički i ornitološki rezervat, a ujedno je i najveći nenaseljeni otok Lijepe naše. Isto tako, ovo je najburniji otok Lijepe naše jer bura godišnje u prosjeku puše dvjesto i tri dana. U ljetnim mjesecima bura puše slabije, a posjetitelje osim očuvane prirode, bure, mame brojne plaže!
  • Otkrivanje ljepota „mjesta na kraju svijeta” na dva ili četiri kotača – ljubitelji adrenalina i prirode mogu na motoru ili quadu obići i otkriti najatraktivnije i najljepše lokacije, a sigurno nećete požaliti.
Otkrivanje ljepota „mjesta na kraju svijeta” na dva kotača

Naselje Baška je idealna lokacija za ljubitelje povijesti, prirode i aktivnog odmora. U čarima Baške možete uživati kroz tristo šezdeset dana u godini!