8 mjesta u koje ćete se zaljubiti u Dalmaciji

8 mjesta u koje ćete se zaljubiti u Dalmaciji

Dalmacija je poznata po svojoj ljepoti i bogatoj povijesti, a na području Dalmacije nalazi se mnogo lijepih mjesta koja su vrijedna posjeta.

Ova regija na jugu Hrvatske obiluje prekrasnim plažama, povijesnim gradovima, prirodnim znamenitostima, simpatičnim ljudima, odličnom hranom, ali i tradicijom i običajima koji se vješto njeguju iz generacije u generaciju.

No, pored popularnih turističkih destinacija poput Dubrovnika, Splita i Zadra, postoje i mnogobrojna (nezasluženo) manje popularna mjesta koja će vas oduševiti svojom ljepotom i autentičnošću. Mogli bismo nabrojati većinu mjesta na otocima, ali i uzduž dalmatinske obale, kao i u njenom zaleđu, stoga evo nekoliko prijedloga za mjesta koja biste trebali posjetiti tijekom vašeg putovanja po Dalmaciji:

1. OTOK KORČULA

Otok Korčula je poznat po svojoj bogatoj povijesti i lijepim plažama, a jedna od najljepših atrakcija je sam grad Korčula. Grad je poznat po svojim gradskim zidinama iz srednjeg vijeka i kamenim ulicama koje se spuštaju do mora, a središte grada je Trg Antuna i Stjepana Radića. Korčulani se posebno ponose Markom Polom, poznatim putopiscem koji se navodno rodio na ovom otoku. Otok Korčula također je poznat po proizvodnji vrhunskih vina, kao što su Pošip i Rukatac tako da nemojte propustite priliku da probate neka tijekom vašeg posjeta otoku Korčuli.

Otok Korčula
Izvor: Pixabay/ Invisiblepower

2. OTOK VIS

Otok Vis je još jedno od onih mjesta koja bi se svakako trebala nalaziti na listi mjesta koje ne smijete propustiti posjetiti u Dalmacij. Otok je poznat po svojoj raznolikoj prirodi i povijesnim znamenitostima poput antičkog grada Issa, ali i vojnih utvrda, potkopa, vojarni… Ako volite plivanje s delfinima ili ribolov, ovo je pravo mjesto za vas. Otok Vis također ima lijepe plaže i prekrasnu prirodu, tako da se možete opustiti uz more i uživati u ljepoti ovog mjesta koje još uvijek odolijeva masovnom turizmu.

Otok Vis jedno je od mjesta koja se trebaju razgledati u Dalmaciji
Izvor: Unsplash/ Hakon Grimstadt

3. GRAD SINJ

Sinj je mali grad u Dalmaciji koji se nalazi u blizini Splita i Šibenika. Grad je poznat po svojoj povijesti i kulturi, a jedna od najljepših atrakcija je Sinjska alka, jedinstvena konjička igra koja se održava svake godine u kolovozu. Osim toga, Sinj je poznat i po svojim prekrasnim trgovima i ulicama, ali i zidinama i starim gradom Sinjem. Ako želite uživati u mirnom okruženju i autentičnoj dalmatinskim običajima i hrani, Sinj je savršeno mjesto za vas.

Grad Sinj
Izvor: Shutterstock/ xbrchx

4. OTOK BRAČ

Otok Brač je poznat po svojoj lijepoj plaži Zlatni Rat, koja je vjerojatno jedna od najpoznatijih slika Hrvatske u svijetu, ali to nije jedino što ovaj otok ima za ponuditi. Grad Bol na otoku Braču je poznat po svojim kamenim kućama i šarmantnoj rivi. Na otoku se nalaze kamene kućice, ali i mnoštvo kulturnih znamenitosti pa ćete moći zaroniti u svijet mašte i predočiti si kako je život na Braču izgledao nekada. Cijeli otok obgrljen je predivnim plažama, ali i šumom borova i čempresa tako da ćete se moći opustiti uz more i uživati u ljepotama otoka Brača.

Otok Brač
Izvor: Pixabay/ fotostart

5. GRAD TROGIR

Trogir je jedan od najljepših gradova u Dalmaciji, a nalazi se u blizini Splita. Grad je poznat po svojoj povijesti i arhitekturi, a najpoznatije atrakcije su Katedrala sv. Lovre i kapela sv. Ivana. Osim toga, Trogir je poznat i po svojem prekrasnom trgu – Gradskoj loži , zidinama, kulama i slikovitim ulicama. Grad je također poznat po svojim kulturnim događajima, a posebno je popularno Trogirsko kulturno ljeto kada grad u potpunosti oživi zbivanjima. Ako želite uživati u povijesnoj atmosferi i ljepotama na svakom koraku, Trogir je savršeno mjesto za vas.

Grad Trogir
Izvor: Unsplash/ Archana Reddy

6. GRAD VODICE

Vodice su popularna destinacija ljetovanja na obali Jadranskog mora, kako među Hrvatima tako i među stranim turistima. Mjesto je poznato po svojim plažama i noćnom životu. Osim toga, Vodice su poznate po svojim kulturnim događajima, kao što je Đardin je IN, Vodice street festival, ali i mnogobrojna druga glazbeno-zabavna ili sportska događanja koja se odvijaju u Vodicama tijekom ljetnih mjeseci. Grad također ima lijepu marinu duž koje se možete prošetati ili usidriti svoju brodicu, a nakon toga možete uživati u gastro ponudi restorana koji nude lokalnu hranu. Ako želite uživati u pravoj ljetnoj “vreva atmosferi” i noćnom životu, Vodice su savršeno mjesto za vas.

Grad Vodice
Izvor: Shutterstock/ Ilija Ascic

7. GRAD ŠIBENIK

Šibenik je grad na obali Jadranskog mora, poznat po svojoj bogatoj povijesti i impozantnoj arhitekturi. Grad je poznat po katedrali sv. Jakova, jednoj od najvažnijih kulturnih i povijesnih znamenitosti u Hrvatskoj. Osim toga, Šibenik je poznat i po svojim plažama, kao što je Solaris Beach, jedna od najljepših plaža u Dalmaciji. Vjerojatno najljepši ukras gradu radeći na katedrali dao je majstor Juraj Dalmatinac. Ljepote i značaj katedrale u Šibeniku prepoznate su i od strane UNESCO-a. Ako želite uživati u ljepotama kulturno-povijesnih zdanja i dašku dalmatinskog ugođaja, Šibenik je savršeno mjesto za vas.

Grad Šibenik
Izvor: Unsplash/ mana5280

8. GRAD MAKARSKA

Makarska je mjesto na obali Jadranskog mora, poznato po predivnim šljunčanim uvalama opasanim tirkiznim morem i noćnom životu. Osim toga, Makarska je poznata po spomenicima kao što su samostan Blažene Djevice Marije, crkvi sv. Marka, palači Ivanišević i mnogim drugi, povijesnim zdanjima, ali i prekrasnim pogledima na more kao i pogledu na Biokovo. Grad također ima lijepu šetnicu, trgovinice u kojima ćete moći kupiti suvenire i restorane koji nude lokalnu hranu. Ako želite uživati u ljetnoj atmosferi Dalmacije i predivnim plažama, Makarska je savršeno mjesto za vas.

Grad Makarska
Izvor: Unsplash/ Maria Butyrina

Ukoliko tražite autentičan doživljaj Dalmacije tijekom svojeg godišnjkeg odmora, ova mjesta u Dalmaciji mogla bi biti odlične destinacije odmora za vas. Svojom ljepotom, poviješću i autentičnošću, ova mjesta će vas oduševiti i sigurno ćete se zaljubiti u njih. Posjetite neka od ovih mjesta i uživajte u svemu što Dalmacija ima za ponuditi, a smještaj pronađite na PrivatniSmještaj.hr-u.