7 razloga zašto posjetiti otok Rab

7 razloga zašto posjetiti otok Rab

Otok Rab je jedan od najljepših i najpopularnijih hrvatskih otoka, a ako još niste posjetili ovaj prekrasan kraj, vjerojatno se pitate zašto biste trebali posjetiti upravo otok Rab. U nastavku ćemo vam predstaviti nekoliko razloga zbog kojih biste trebali isplanirati posjet otoku Rabu i uživati u svemu što ovaj otok ima za ponuditi.

Iako je riječ o otoku, koji je samim time dislociraniji od kopna, do otoka Raba relativno se jednostavno može doći, a čim zakoračite na otok Rab, uvidjet ćete da je putovanje bilo vrijedno.

Raznolikost otoka Raba

Prvi razlog zašto biste trebali posjetiti otok Rab je njegova ljepota i raznolikost. Otok Rab ima prekrasnu obalu sa šljunčanim i pješčanim plažama, prekrasne uvale i zalaske sunca. Također, na otoku se nalazi mnogo prirodnih ljepota poput parka poznate Rajske plaže, poluotoka Kalifront te šume Dundo. Otok Rab također ima mnogo povijesnih i kulturnih znamenitosti koje će vas oduševiti, poput crkve Sv. Justine, Kneževog dvora, Palače Bakote, grada Rab sa srednjovjekovnim zidinama i gradskim vratima i pregršt drugih spomenika.

Prirodne znamenitosti otoka Raba
Izvor: Unsplash/ Ariane Frei

Prirodne znamenitosti otoka Raba

Otok Rab je otok sunca, mora, pijeska, različite flore i faune. Možda najpoznatija prirodna znamenitost otoka Raba je poluotok Kalifront koji se nalazi zapadno od grada Raba. Posebnost Kalifronta su tirkizne uvale, šljunčano i pješćano podmorje koje je obgrljeno borovom šumom. Zanimljivost je da je najviši dio Kalifronta viši samo 94 cm od razine mora.

Plaže otoka Raba

Već smo spomenuli prirodne znamenitosti, no plaže otoka Raba zaslužuju zasebnu rubriku. Toplo, plitko i čisto more, često obgrljeno obalom punom zelenila, jedan su od zaštitnih znakova otoka Raba. Na Rabu se nalazi oko 30-ak pješčanih plaža među kojima je najpoznatija Rajska plaža. Zbog kvalitete vode i popratnog sadržaja koji se nalazi na plaži, ovu plažu krasi i “Plava zastava”. Riječ je o plaži koja je duga oko 2 km, a omiljena je roditeljima s malom djecom, no i posjetiteljima s psima s obzirom da je na njenom južnom dijelu dopušteno kupanje u moru i psima. Preostale plaže otoka Raba koje biste trebali istražiti su: Suha punta, Škver, Kandarola, Frkanj, Kampor mel, Livačina, Stolac, Padova, Sahara, Dumići, Pudarica i mnoge druge.

Rajska plaža na Rabu
Izvor: Shutterstock

Kulturne znamenitosti

Mnogi tijekom svog odmora vole razgledavati kulturno-povijesne znamenitosti, a s obzirom da otok Rab obiluje istima, ako ste jedni od ljubitelja povijesti i njenog nasljeđa, ovo je jedan odličan razlog zašto biste trebali posjetiti otok Rab. Rab je bio nastanjen još od 350. godine prije nove ere. Ono što čini mjesto Rab prepoznatljivim je njegova vizura, točnije 4 zvonika. Svaki zvonik razlikuje se po visini, a u metrima ona prikazuje prosječnu temperaturu svakog godišnjeg doba na Rabu. Neki od spomenika koje biste trebali razgledati ukoliko svoj odmor odlučite provesti na otoku Rabu su: samostan sv. Antuna Opata, samostan sv. Eufemije, katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i njen zvonik, crkva sv. Križa, crkva sv. Justine, crkva sv. Damjana, palača Tudorini, palača Bakota, palača Dominis Nimira, gradske zidine i kula Smjelih te kula sv. Kristofora, Gradski sat i mnoge druge kulturne znamenitosti.

Kulturne znamenitosti Raba

Rapska fijera

Kada smo kod kulture, ne smije se zaobići kulturno događanje koje svake godine privuče sve više turista – njih više od 10 000. Riječ je o Rapskoj fijeri tijekom koje se Rab pretvori u srednjovjekovnu pozornicu, a obrtnici posjetiteljima pokazuju zanate i običaje srednjeg vijeka. Ovaj poznati događaj odvija se svake godine od 25.-27.07.

Marino

…i to ne bilo koji Marino, već baš onaj koji je osnovao Republiku San Marino. Vjeruje se da je ovaj rapski klesar pobjegao u 3. stoljeću od progona cara Dioklecijana te je utočište našao u Mont Titanu, u blizini današnjeg Riminija, nekadašnjeg Arminiuma. Bio je progonjen zbog svojih kršćanskih propovijedi te je pronašao utočište na brdu Titan gdje je veoma brzo postao cijenjen, a time i đakon biskupa Gaudientium. Na brdu Titan sagradio je malu crkvu, s obzirom da je bio prognan katolik, a ista ta crkva bila je zaklon za sve sličnih svjetonazora Marinovim, a i smatra se temeljem osnivanja države San Marino gdje su i danas ostaci sv. Marina.

Rapska torta

Vjerojatno najslađi suvenir otoka Raba je Rapska torta. Svojim izgledom ne podsjeća na tortu, a njezina receptura je tajna i oni koji ju znaju pažljivo ju prenose sljedećim generacijama, Rapska je torta nekada bila slastica moćnika i bogataša, a danas je jedan od najslađih razloga zašto trebate posjetiti otok Rab. Postoje dvije verzije priče kako je nastala Rapska torta. Prva zagovara da je 1177. godine ovaj kolač bio poslužen papi Aleksandru III. prigodom blagoslova rapske katedrale Uznesenja Marijina, dok druga zagovara da je sam papa prilikom posjete Rabu donio kao poklon na Rab na poklon tradicionalne toskanske kolačiće- ricarelli di Sienna koji su se vremenom modificirali i postali poznati kao Rapska torta. Točnu recepturu je veoma teško pronaći, no zna se da se Rapska torta sastoji od pregršt badema, limuna, i likera maraskina.

Otok Rab je savršeno mjesto za odmor i uživanje u prekrasnom okruženju i bogatoj kulturnoj povijesti, idealan za odmor i opuštanje, a također nudi i brojne aktivnosti za one koji žele nešto više od ležanja na plaži. Osigurajte svoj smještaj tijekom odmora na otoku Rabu putem portala Privatni Smještaj i istražite i više od 7 razloga zašto treba posjetiti otok Rab.