5 TAJNIH LOKACIJA NA HRVATSKOJ OBALI KOJE SAMO LOKALCI ZNAJU

5 tajnih lokacija na hrvatskoj obali koje samo lokalci znaju

Hrvatska obala poznata je po svojim prekrasnim plažama, turističkim mjestima i povijesnim znamenitostima. No, postoje neke tajne lokacije na hrvatskoj obali koje su skrivene od pogleda turista i poznate samo lokalnim stanovnicima.

Hrvatski dio Jadranskog mora poznat je po visokoj kakvoći vode, predivnim skrovitim uvalicama ili pak dužim žalima, moru zelene, plave i tirkizne boje te borovim šumama koje su pravo utočište od ljetnih visokih temperatura. No, svake godine Hrvatska je sve zanimljivija turistička destinacija turistima diljem svijeta, a samim time je sve teže pronaći plažu na kojoj ćete imati vlastiti mir i biti daleko od pogleda stotina ostalih posjetitelja plaža. Samim time, “tajne” lokacije na hrvatskoj obali nemaju najčešće popratni zabavno-rekreativni sadržaj, ugostiteljske objekte i infrastrukturu. No, možda baš u tome i leži sva čar – miru, zvucima prirode i uživanju u svim ljepotama koje skrovite plaže nude. Teško je izdvojiti sva čarobna mjesta uzduž hrvatske obale, no krenut ćemo od sjevera prema jugu i pokušat vam ponuditi 5 skrovitih mjesta.

ROVINJ

Rovinj je svake godine sve popularnija turistička destinacija, posebice strancima te je samim time razumljivo očekivati gužvu na rovinjskim plažama. Rovinj je jedan od rijetkih gradova uzduž Jadrana koji ima plažu u samoj staroj jezgri, točnije poluotoku, grada, a rovinjske plaže su generalno poznate kao stjenovite ili pješčane. Neke od poznatih rovinjskih plaža koje znaju i turisti i lokalci su: plaža Lone, Baluota, Polari, Amarin, Polari, Villas Rubin i mnoge druge. Lokalcima je draga i rado posjećuju plažu pod nazivom Cisterna. Uvala Cisterna dostupna je automobilom ili biciklom, moguće je i pješačiti do nje no računajte da je udaljena kakvih 7 kilometara od Rovinja. Plaža Cisterna popularna je među lokalcima jer je sačinjena od ravnih stjenovitih ploha i šljunčanih oblukataka, a na određenim dijelovima se nalazi i pijesak. Na plaži se ne nalazi nikakav dodatni sportsko – rekreativni sadržaj, već jedan manji ugostiteljski objekt stoga se pobrinite da ponesete dovoljno tekućine i pokoji sendvič. Uz uvalice se nalazi šuma koja će vam osigurati prijeko potreban hlad, a ako ste u mogućnosti, savjetujemo vam da ovu plažu posjetite tijekom radnog dijela tjedna baš iz razloga jer je jako popularna među lokalcima koji ju posjećuju u velikom broju tijekom vikenda.

Uvala Cisterna, Rovinj
Izvor: Shutterstock/ Hakan Ozturk

OTOK CRES

Otoci hrvatskog dijela Jadrana prava su meka za nautičare diljem svijeta zbog svojih prirodnih atrakcija među kojima su najčešće najljepše upravo plaže. Osim nautičara, na otoku Cresu borave mnogi hrvatski turisti, vikendaši, ali i stranci željni odmaka od vreve, a to upravo Cres nudi. Mnoge plaže na Cresu postaju sve popularnije svake godine, kao što je primjerice plaža Lubenice, no otok Cres je svakako poznat i po svojim skrivenim uvalama od kojih su mnoge dostupne isključivo morskim putem. Za vas smo izdvojili uvalu Mali bok. Riječ je o poprilično nepristupačnoj plaži pa ukoliko namjeravate ovu plažu posjetiti s manjom djecom, razmislite prethodno i provjerite put. Do plaže je potrebno pješačiti poprilično nepristupačnim terenom, no jednom kada stignete na ovu, lokalcima dragu uvalu, shvatit ćete da je bilo vrijedno truda. S obzirom da je riječ o izuzetno maloj uvalici, uputite se na plažu u jutarnjim satima kako biste si osigurali mjesto. Ne zaboravite ponijeti dovoljno tekućine i hrane, a i suncobran ne bi bio na odmet s obzirom da na plaži gotovo tijekom cijelog dana ne postoji prirodan hlad. Plaža Mali bok idealan je primjer netaknute prirode, izgleda pomalo filmski omeđena stijenama, a sam pristup u predivno kristalno čisto more je od prirodnog šljunka.

Uvala Mali bok na Cresu
Izvor: Shutterstock/ Imogen Howley

OTOK MOLAT

Riječ je o manjem otoku u zadarskom arhipelagu koji je sa Zadrom povezan trajektnom linijom ili je dostupan morskim putem u vidu organiziranih jednodnevnih turističkih izleta ili naravno – nautičarima. Baš relativno slabija trajektna povezanost otoka s kopnom osigurava mir i slabiju posjećenost ovog otoka od strane turista čime su same plaže manje napućene od primjerice gradskih plaža u Zadru. Tri mjesta na ovom otoku povezana su cestom, a riječ je o Molatu, Zapuntelu i Brguljama, stoga ne bi bilo naodmet ponijeti bicikl kako biste jednostavnije razgledali otok i došli do željenih plaža. Čim pristignete na otok osjetit ćete miris mediteranskog bilja jer je otok prepun borove šume, makije i ostalog mediteranskog raslinja, koje je i više no dobrodošlo kada je riječ o ljetnoj žegi i sklanjanju u hlad. Najpopularnija plaža otoka Molata je Jaz, no mi preporučujemo da pješačenjem ili biciklom istražite željeni dio otoka jer je cijeli opasan predivnim tirkiznim morem, a obala je stjenovita, šljunčana, a i pregršt je pješčanih uvalica.

otok Molat
Izvor: Shutterstock/ Lunghammer

OTOK PALAGRUŽA

Teško da će vam lokalci reći nešto o otoku Palagruži jer na otoku nema stalnih stanovnika. S obzirom da se otok nalazi daleko na pučini, između talijanske obale i otoka Lastovo, budite sigurni da će vam akvatorij Palagruže i uvalica osigurati mir i da ovdje ne postoji turistička vreva. Do otoka Palagruže najlakše je stići ukoliko imate vlastitu brodicu i iskusni ste u nautici jer u suprotnom postoje samo pokoji izleti brodom koji se veoma brzo rasprodaju. Palagruži pripadaju skupine otočića najpoznatiji su Vela i Mala Palagruža, bolje reći hridi, a sam otok Palagruža zaista je impozantan jer se iz mora uzdiže visoka hrid na kojoj se nalazi slikoviti svjetionik. Obala je nepristupačna, no ističu se dvije uvale na Veloj Palagruži – Stara Vlaka i Velo žalo. Uvala Velo žalo nalazi se s južne strane otoka, a krasi ju šljunak te pješčano podmorje. Vjerujemo da čistoću i prozirnost mora ne trebamo ni spominjati s obzirom da se otok nalazi daleko od ljudske ruke koja bi mogla onečistiti prirodu. Posjedujete li adekvatnu brodicu ili ste u mogućnosti posjetiti Palagružu putem kakvog organiziranog izleta s Lastova, svakako se uputite. Prizori koji će vas dočekati na Palagruži, zaista su nesvakidašnji.

otok Palagruža
Izvor: Shutterstock/ canvaspix

DUBROVNIK

Našu listu završavamo na jugu, u biseru hrvatskog turizma – Dubrovniku. Iako je turizam glavna djelatnost Dubrovnika, turistička vreva sve više ometa svakodnevicu Dubrovčana, a time i odlazak na osamljenije plaže. U Dubrovniku je teško pronaći plažu na kojoj ćete biti daleko od pogleda ostalih, na kojoj tuđi ručnik neće biti pored vašeg, zato što je doba informatizacije donijelo svoje i velika većina mjesta uzduž dubrovačke obale postala su poznata i strancima zahvaljujući internetu. Samo neke od plaža na području Dubrovnika su: plaža Šulić, sv. Jakov, Danče, Buža, Kupari, Copacabana i druge, no postoje i one koje su teško dostupne kopnenim putem pa su samim time i manje posjećene. Jedna od takvih je i plaža Betina Špilja. Ova plaža bila je preporučena od svjetski poznatih časopisa čime joj je dodatno porasla popularnost. Riječ je o špilji unutar koje se nalazi mala skrivena šljunčana plaža. Do plaže je moguće doplivati s plaže Gjivovići ili pak vožnjom pedalinom ili kanuom. Također postoje i organizirani odlasci kanuom do ove male plažice.

Betina špilja u Dubrovniku
Izvor: Shutterstock/ Daniel Wiedemann

Ukoliko se uputite u svoju željenu destinaciju ljetovanja automobilom, odaberite lokalne cestice koje se nalaze uz more. Na taj ćete način primijetiti pregršt predivnih plaža hrvatske obale te ćete moći stati, spustiti se do uvalice, okupati i uživati u ljepotama naše obale. Ako želite stići što prije do svoje destinacije, zamolite vlasnike smještaja da vas upute koja se plaža u njihovom mjestu nalazi na osami i koja će vam pružiti mir i opuštanje kakvo priliči godišnjem odmoru. Ako ste u potrazi za smještajem duž hrvatske obale Jadrana, posjetite našu platformu i rezervirajte svoj boravak u željenom apartmanu, sobi ili kući za odmor.