5 NAJVEĆIH U HRVATSKOJ

5 NAJVEĆIH U HRVATSKOJ

Lijepa naša prepuna je divota, čarobnih otoka i zanimljivih gradova, pa evo donosimo vam 5 najvećih otoka, gradova, jezera, županija i životinja Hrvatske te zanimljivosti o njima.

NAJVEĆI OTOK

Otok Cres najveći je otok na Jadranu. Nalazi se u velikom Kvarnerskom zaljevu te spada u Primorsko-goransku županiju. Zanimljivo je da se na ovom otoku može proći kroz par klimatskih i vegetacijskih zona, ima čak i slatkovodno jezero u svom središtu. Cres je iznimno bogat uvalama, šljunčanim plažama na južnim i zapadnim dijelovima otoka, a istočni i sjeverni dio sastoje se većinom od strmih stijena. Danas je otok Cres jedno od rijetkih staništa bjeloglavih supova. Zanimljivo je da na Cresu nema zmija otrovnica. Cijeli otok prekriven je maslinicama i dobro uspijevaju smokve, a na puno mjesta se mogu naći i ljekovita bilja kao što je kadulja. Također, Cres je najmanje naseljen otok Jadrana i Mediterana te mnogi možda to mnogi nisu znali ali zaista je tako, stanovništvo se tamo bavi ovčarstvom, poljoprivredom i nešto sitno turizmom. Na otok se može doći trajektom s Krka i iz Istre. Ovaj otok nudi mnoge ljepote zato sigurno nećete požaliti ako ga posjetite i date priliku sebi uživati u čarima najvećeg hrvatskog otoka.

otok cres
Izvor: Pixabay/  geertwillemarck

NAJVEĆI GRAD

Svakako najveći grad Hrvatske je njen glavni grad, Zagreb. Zagreb definitivno nudi najviše manifestacija i događanja od svih drugih gradova. U svako doba godine Zagreb ima pripremljeno događanje koje uvijek oduševi mnoge, od najljepšeg adventa do fuliranja, raznih koncerata, sajmova i predstava. U svakom pogledu, Zagreb je definitivno omiljeno turističko mjesto za mnoge. U ovom gradu se nudi toliko svega i za mlade i za starije da će se ljudi ovdje uvijek rado vratiti. Od raznih festivala koji privlače mlađu generaciju, do prekrasnih šetnji po Gornjem gradu za one starije. Jedno od popularnijih atrakcija za građane i turiste je Zagrebačka uspinjača, kao i prekrasan trg bana Josipa Jelačića koji očarava mnoge te prekrasni kafići na samom trgu gdje možete sjediti na suncu i uživati. Posjet ovom gradu je zaista fantastična ideja zbog svega što ćete tamo doživjeti.

ZAGREB
Izvor: Pixabay/ Strgars

NAJVEĆE JEZERO

Vransko jezero najveće je jezero u Republici Hrvatskoj, a nalazi se sjeveroistočno od Pakoštana. Iznimno je bogato florom i faunom, kako samo jezero tako i okolina. Vransko jezero svakako je jedno veliko stanište raznolikim biljkama i životinjama jer ima sve što im je potrebno za život. Tamo se nalazi ogroman broj ptica po tome je dosta i poznat ovaj kraj oko Vranskog jezera. Za ljubitelje ptica organizirano je nezaboravno iskustvo promatranja života ovih letećih krasotica iz njihovih skrovišta. 1999. proglašeno je Parkom prirode. Danas je iznimno bogato biciklističkim stazama i pješačkim putevima. Posjeta Vranskom jezeru posebno je lijepa u ljetno doba taman da se rashladite u okolnoj šumi i uz samo jezero.

NAJVEĆA ŽUPANIJA

Najveća županije u Hrvatskoj je Ličko-senjska županija. Ona zauzima oko 9 %teritorija Hrvatske. Prostire se većim dijelom Like, a obuhvaća i veliki dio planine Velebit. Sjedište ove županije je Gospić svakako najveći grad u Lici. Ovu županiju krase novi parkovi prirode, zaštićene životinje i biljke, prirodni rezervati, zaštićeni krajolici te spomenici parkovne arhitekture. Ona obuhvaća neke od ljepših gradića i mjesta Hrvatske.

NAJVEĆA ŽIVOTINJA

Najveća životinja koja živi na području kopnene Hrvatske je medvjed. Ova strašna smeđa zvijer kod mnogih izaziva strahopoštovanje. Iako je u mnogim zemljama istrijebljen i skoro ga više nema, u našoj zemlji je pronašao svoj dom i tu ga nitko ne dira. Na njega nećete naići u Dalmaciji nego više u gorskim šumovitim područjima, on je tamo našao svoj dom i tu živi u svom miru. Nažalost apsolutna zabrana lova na medvjede još nije došla pa je samo postavljen zakon da se može uloviti samo 10% populacije te vrste svake godine, iako je cijena lovišta jako visoka mnogi će i platiti kako bi išli u lov na ovog smeđeg kralja šume. Mnogim strancima kojima je lov hobi i najveći gušt bit će sitnica izdvojiti određenu svotu za pravi užitak.

MEDVJED
Izvor: Unsplash/ Binkabonka

Pa evo su vas zaintrigirale neke od najvećih stvari u Hrvatskoj uvijek možete posjetiti mjesta gradove županije i istražiti što vas zanima, zato rezervirajte svoj boravak na PrivatniSmjestaj.hr!