biciklizam

5 NAJLJEPŠIH BICIKLISTIČKIH STAZA ISTRE

Istra je cijela bogata prekrasnim krajolicima koji se prostiru po brdašcima, a kroz njih izgrađene su biciklističke ceste s kojih imate fantastičan pogled na prekrasan pejzaž.

BICIKLIZAM U NOVIGRADU I UMAGU

Ovaj sjeverozapadni dio Istre pogodan je za sve vrste biciklista. Oni koji vole brdski biciklizam imat će pogodan teren i fantastične dijelove za vožnju, ali i oni koji više uživaju u laganim vožnjama bez obaveza  imat će svoje savršene rute.  Ovaj dio Istre iznimno je bogat cestovnim i brdskih biciklističkih ruta, a najpoznatija staza je Parenzana. Ona je uređena cijelom trasom stare uskotračne pruge te je baš zbog toga zanimljiva, a proteže se sve od Trsta do Poreča, dakle prolazi kroz 33 Istarska grada. Naravno na ovom dijelu se organiziraju i brojne biciklističke manifestacije, a postoje i Bike hoteli koji su stvoreni za profesionalne bicikliste te ih tamo čeka sav potreban wellness sadržaj, radionice i sportska prehrana.

NOVIGRAD
Izvor: Pixabay/ David Dvoracek

BICIKLIZAM U POREČU

Biciklizam u Poreču iznimno je poznat, a kroz sjajan obilazak grada možete se zaputiti i na jedne od mnogih biciklističkih staza i saznati zašto  Istru zovu „Terra Magica“. Prolazeći kroz čarobne krajolike dok uživate u vožnji i svom miru, bit će vam jasno zašto Istru tako nazivaju. Vožnja kroz grad i upoznavanje kulturne baštine oduševit će vas jednako kao vožnja kroz zeleni Mediteran. Biciklističke staze će vas voditi kroz prekrasne vinograde i maslinike te vas ostaviti bez daha. Tu su i mnoge manifestacije koje krase Poreč, održavaju se svake godine i iznova dokazuju kako je Poreč omiljena lokacija rekreativaca i sportaša. Poreč krase 10 biciklističkih staza i fantastični klimatski uvijeti.

biciklizam
Izvor: Unsplash/ Ronan Furuta

VOŽNJA KROZ VRSAR I FUNTANU

Zapadna obala Istre specifična je po netaknutoj prirodi, zato oni biciklisti koji više vole zabačene prirodne terene i vole se iskušati u novim stvarima odlična je ideja zaputiti se na neku od biciklističkih ruta zapadne Istre u Funtani i Vrsaru. Naravno ovaj dio pogodan je i za rekreativce te ima mnogo staza pogodnih za vožnju po ravnoj podlozi. Posebno se ističe vožnja šumom Kontijom čija se ruta svakako preporuča. Vožnja šumom Kontijom oduševit će vas njenom netaknutom vegetacijom, a kasnije i nezaboravnim pogledom na Limski kanal. Na ovom dijelu Istre također su napravljene staze prilagođene za obitelji s djecom. Zapad Istre krase 3 takve staze koje imaju oznaku „ Family and reaction“, one su lagane i sigurne te izbjegavaju prometnice koliko je to moguće. Najpoznatija staza je Casanova, ona je najduža, a priča kaže da se slavni Casanova dva puta vraćao u Vrsar. Zaputite se s obitelji ili prijateljima na ove biciklističke staze i uživajte u čarima zapadne Istre.

biciklizam
Izvor: Unsplash/ Viktor Bystrov

PUTEM SREDIŠNJE ISTRE

Putevi i biciklističke staze središnje Istre nisu baš lagani, no kada prođete tu muku penjanja po brdašcima, Istra vas nagradi čarobnim pogledom na istarsku prirodu. Staze su zahtjevne zbog svoje podloge i zaista su primjerene iskusnijim biciklistima. Ljubitelji biciklizma bit će oduševljeni malenim selima do kojih će možda i slučajno doći, a tamo mogu sjesti odmoriti i pojesti nešto iz domaće kuhinje, a u njima vrijeme kao da je stalo u onim nekim starijim vremenima.

biciklizam
Izvor: Unsplash/ Munbaik_cycling

RUTA LABIN – RABAC

Što se više približavate istočnoj obali Istre vožnja je puno zahtjevnija, no pogled na prekrasan krajolik nije ništa manji. Sve staze u ovom dijelu stvorene su za bicikliste sa iznimnom fizičkom spremom jer su staze iznimno zahtjevne i iziskuju odličnu kondiciju. Nevjerojatna je to ruta za pripreme sportaša za natjecanja. Definitivna je preporuka baš staza koja ide od Gračišća do Rapca te iz Rapca do Skitači. Na ovom području također možete naći bike hotele koji će vam pružiti fantastičan sadržaj, odmor i relaksaciju tijela nakon naporne vožnje.

labin
Izvor: Unsplash/ Coen van de Broek

Zaputite se u Istru, istražite biciklističke rute i biciklističke rute u raznim gradovima, no prije toga rezervirajte svoj smještaj na PrivatniSmjestaj.hr!