5 NAJBOLJIH LOKACIJA ZA RIBOLOV U HRVATSKOJ 1

5 NAJBOLJIH LOKACIJA ZA RIBOLOV U HRVATSKOJ

Sportski ili rekreacijski ribolov draga je aktivnost mnogim ljudima, a Hrvatska je idealno mjesto za tu aktivnost zbog toga što ne morate putovati daleko od svoje lokacije da biste se bavili sportskim ribolovom jer je u Hrvatskoj obilje mjesta na kojima možete baciti udicu u vodu i uz zvukove prirode čekati ulov.

Ako biste se tek htjeli okušati u ribolovu ili ste već iskusni ribič, ovo su mjesta na kojima biste mogli imati najbolje ribičko iskustvo u Hrvatskoj, bilo pecali u moru ili u slatkim vodama.

RIJEKA DOBRA

Rijeka Dobra je jedna od rijeka koje okružuju Karlovac, grad na četiri rijeke, a osim Dobre, to su Korana, Kupa i Mrežnica. Stoga, ako ste iz Karlovca ili putujete tamo, idealno je da se baš tamo okušate u ribolovu na nekoj od obližnjih rijeka. Rijeka Dobra dijeli se na dva dijela i prvi dio toka naziva se Gornja Dobra, a drugi dio Donja ili Gojačka. Dobra izvire kod Skrada i teče oko 30 kilometara do Ogulina. Donji dio rijeke je čišći jer uz njega nema industrije, dok je gornji dio slabije zagađen. Najbolja lokacija za ribolov na Dobri je nakon ušća potoka Kamačnika. Potok Kamačnik izvire iz prirodnog jezera u šumi, a tok mu je dug 3 kilometra. Ribe koje se mogu uloviti na tom području su klen, mladica, potočne i kalifornijske pastrve, podust, som, grgeč, žutooka-bodorka, mrena i štuka. Ribiči najradije love od ušća Kamačnika nizvodno niz Dobru. Za istaknuti uz Dobru je još mjesto Jarče Polje kod kojeg ima klena, štuke grgeča, soma i žutooke. Tijekom cijelog toka Dobre može se naći dosta plotice.

5 NAJBOLJIH LOKACIJA ZA RIBOLOV U HRVATSKOJ 2
Izvor: PrivatniSmjestaj.hr/ privatni album

RIJEKA DUNAV

Dunav je duljinom svog toga zaslužio drugo mjesto po veličini rijeka u Europi. Ribe koje se mogu uloviti u Dunavu su som, bolen, jez, smuđ, štuka, deverika, kečiga, jez i druge ciprinidne (šaranske) vrste. Za ribolov na rijeci Dunavu u Hrvatskoj najzanimljivije su lokacije Kopački rit, ušće rijeke Drave i veliki rukavci Dunava. Drava ulazi u Dunav 2 kilometra od mjesta Aljamaš gdje ima najviše soma i nerijetko su to krupne jedinke. Od ušća Drave nalaze se u Dunavu nizvodno i uzvodno izvrsni tereni za ulov šarana i smuđa. Staro korito rijeke Drave što prolazi kod sela Sarvaša, a to korito u Aljmašu ulazi u Dunav, mjesto je na kojem često sportski ribiči love ribu i provode vrijeme u prirodi. Ako se nalazite u Osijeku ili Vukovaru, ove ribolovne lokacije nisu daleko, pa su svakako vrijedne posjeta.

5 NAJBOLJIH LOKACIJA ZA RIBOLOV U HRVATSKOJ 3
Izvor: Unsplash/ Nenad Radojčić

VRANSKO JEZERO

U Dalmaciji u blizini Pakoštana nalazi se najveće prirodno jezero Hrvatske – Vransko jezero. Postoje četiri autohtone vrste riječna babica, glavočić vodenjak, drlja i jegulja koja je strogo zaštićena vrsta i zabranjeno ju je loviti ili bilo kako ometati. Osim autohtonih vrsta, u jezeru postoje vrste unesene slučajno ili s ciljem uzgoja, a to su linjak, šaran, som, štuka, babuška, gambuzija, bezribica i od morskih vrsta nekoliko vrsta cipala i oliga. Sportski ribolov je na Vranskom jezeru dopušten svuda, osim u dijelu posebnog ornitološkog rezervata pod nazivom Sjeverozapadni dio Vranskog jezera gdje su zabranjene sve radnje koje ometaju prirodni sustav kao što su ribolov ili uznemiravanje ptica. Najprivlačnije područje za ribolov je južni dio jezera od Crkvina duž borove šume u Draganima i do Prosike.

OTOK KORČULA

Osim brojnih slatkovodnih mjesta idealnih za ribolov, postoje ribolovne zone Jadranskog mora koje su predviđene za sportski ribolov, a svaka zona ima svoje osobitosti i dijele se na Istru, Hrvatsko primorje, Srednju Dalmaciju, Južnu Dalmaciju i otvorene vode Jadranskog mora. Posebno ističemo otok Korčulu koji pripada zoni Južne Dalmacije. Korčula je otok čije se sjeverne i južne obale dosta razlikuju. Južna obala otoka je nepristupačna jer je strma, a na dnu te obale nalaze se polja alge cistozire što sve stvara izvrsne uvjete za lov na kavale, kirnje, škrpine i zubaca. Sjeverna obala Korčule je niska i nije strma, a dno mora je zasuto pijeskom, a na pojedinim mjestima se nalaze i izvori slatke vode. Na tim obalama može se loviti cipal, brancin i orada. Osim navedenih vrsta, na Korčuli se mogu loviti i arbuni, jastozi, hlapovi i kantari.

5 NAJBOLJIH LOKACIJA ZA RIBOLOV U HRVATSKOJ 5
Izvor: Unsplash/ Mihajlo Horvat

ROVINJ

Iako je prva asocijacija na Rovinj šarmantne ulice starog dijela grada, osim toga Rovinj može ponuditi i ribolovni turizam. Ribolovna zona Rovinja je smještena od Limskog kanala pa do rta Barbariga. Na ovom području su brojni manji otočići i uvale, a dno je pretežno ljušturasto i hridinasto uz velik broj alge cistozire što omogućuje da se u tim vodama love ugori, škrpine, hlap, lignje, sipe, šarga i zubatac. Pjeskoviti dio dna ovog područja omogućuje ulov slapa, orade, ovčice, pauka i brancina. Nešto dalje od obale su dna pjeskovito-muljevita i tamo se mogu loviti oslići, landovine i plosnatice.

5 NAJBOLJIH LOKACIJA ZA RIBOLOV U HRVATSKOJ 6
Izvor: Unsplash/ Dirk Gonçalves Martins

Ovih pet lokacija za ribolov u Hrvatskoj su samo mali djelić slatkovodnog i morskog ribolova koji Hrvatska pruža i ne čudi što velik broj ljudi u Hrvatskoj uživa u sportskom ribolovu jer je tako dostupan. Ako poželite posjetiti neka mjesta u blizini ovih ribolovnih područja, svakako se okušajte u toj aktivnosti ako dosad niste, možda pronađete novi hobi.

Ako tražite smještaj u Hrvatskoj – apartmane, studio apartmane, kuće za odmor i sobe, svoju idealnu jedinicu privatnog smještaja možete potražiti na specijaliziranom portalu PrivatniSmjestaj.hr.

Ako iznajmljujete smještaj u Hrvatskoj, isti možete besplatno oglasiti na našem portalu.