16 jezera Crne kraljice

16 JEZERA CRNE KRALJICE PLITVICA

Legenda kaže da se nakon dugotrajne suše na ovom prostoru s planine spustila Crna Kraljica koja je stanovništvu poslala vjetar i grmljavinu te je tako nastalo vodeno bogatstvo Plitvičkih jezera.

Nacionalni park Plitvička jezera najveći je i najstariji nacionalni park Republike Hrvatske koji zbog svojih jedinstvenih ljepota svake godine privlači sve veći broj posjetitelja kako iz Hrvatske, tako ljudi diljem svijeta.

SVE LJEPOTE NACIONALNOG PARKA PLITVIČKA JEZERA

Dovoljno je vidjeti fotografije ili još bolje – posjetiti park kako bi se odmah shvatilo da raznolikost krajolika skriva brojne vrste iz životinjskog i biljnog svijeta.

Tomu svjedoči i činjenica da je Nacionalni park Plitvička jezera uvršten na UNESCO-ov Popis svjetske baštine. Bilo je to davne 1979. godine i tada su Plitvička jezera bila jedno od prvih područja koja su na Popis bila uvrštena baš zbog svojih prirodnih ljepota, raznolikosti, ali i važnosti očuvanja istih.

Sve ljepote Plitvica

PRIRODNE ZNAMENITOSTI

Plitvička jezera predstavljaju neusporedive i jedinstvene prirodne fenomene i izvanredne prirodne ljepote koje su, među ostalim, posljedica kemijsko – fizikalnih procesa, ali i bioloških uvjeta zbog kojih nastaje sedra koja potom pregrađuje vodotoke te na taj način stvara barijere, jezera i fascinantne slapove kompleksa Plitvičkih jezera.

Nacionalni park Plitvička jezera pokriva površinu od oko 300 km2, a iako posjetitelji posjećuju park prvenstveno zbog vodenih fenomena, vodene površine zauzimaju manje od 1% površine Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Sedrene barijere Nacionalnog parka Plitvička jezera

Jezerski sustav Parka sastoji se od 16 velikih te brojnih manjih jezera koja su podijeljena na Gornja jezera (Ciginovac, Okrugljak, Proščansko, Batinovac, Malo jezero, Veliko jezero, Galovac, Milino jezero, Vir, Burgeti, Kozjak, Gradinsko) te Donja jezera (Gavanovac, Kaluđerovac, Milanovac te Novakovića Brod).

FLORA I FAUNA

Većina Parka prekriveno je bogatom šumskom vegetacijom pri čemu je prisutno čak 11 šumskih zajednica, a manji dio prekrivaju travnjaci. Istraživanjem ovog područja zabilježeno je 1400 različitih vrsta iz svijeta flore, pri čemu su određene i endemske te ugrožene vrste. Posebno su zanimljive vrste poput orhideja vrste gospina papučica, puzavog celera, ali i mesožderke.

Životinjski svijet Nacionalnog parka Plitvice predstavlja pravi mali primjer ZOO-a na otvorenome. U Parku su do sada zabilježene 259 vrste kralježnjaka, 321 vrste leptira, 14 vrsti vodozemaca i gmazova pri čemu je Park dom i dvjema zmijama otrovnicama – poskoku i riđovki, mnogobrojne vrste kukaca, 168 vrsti ptica te preko 50 vrsta sisavaca pri čemu su najbrojniji šišmiši, ali u parku su nazočne i vidre medvjedi, vuci, ali i strogo zaštićeni risovi.

Životinjski svijet Plitvičkih jezera

Vrištine, cretovi, jame, stijene, šume, travnjaci, krš, vodena staništa i sedra, ali i mnogobrojne vrste iz svijeta faune i flore dokaz su bogatstva i raznolikosti Nacionalnog parka Plitvička jezera.

KULTURNE ZNAMENITOSTI

Na području današnjeg Nacionalnog parka Plitvička jezera i okolice zabilježen je život čovjeka još iz doba prapovijesti što ne čudi s obzirom na bogatstvo i raznolikosti flore, faune, ali i samoga reljefa.

Na ovom području pronađen je veći broj arheoloških lokaliteta od kojih ističemo:

  • utvrda Krčingrad s kulom oblika istostraničnog trokuta
  • Mrsinj grad – ostaci srednjovjekovnih utvrda
  • Prozor Grad – nalazi se u blizini Mrsinj grada, a također je riječ o manjim ostacima utvrda

Da je ovo područje bilo rado posjećivano dokazuje i Turistička kuća koja je bila izgrađena 1862. godine i kao takva je predstavljala prvi smještajni objekt, a od 1894. – 1896. građen je Hotel Plitvice koji je izgorio u požaru 1939. godine.

Za potrebe šumarske službe, 1954. godine izgrađene su 3 lugarnice od kojih je najbolje očuvana ona u Čorkovoj uvali te je uvrštena pod zaštićeno kulturno dobro Hrvatske.

Posjetite mlin i pilanu na vodeni pogon u selu Korana jer oni predstavljaju jedan od rijetkih primjera sačuvanog narodnog graditeljstva. Također, primjere tradicionalnog graditeljstva možete razgledati i u selu Vrelo Koreničko, Gornji i Donji Babin Potok.

AKTIVNOSTI U NACIONALNOM PARKU PLITVIČKA JEZERA

Primarno i neizostavno prilikom posjete Nacionalnom parku Plitvička jezera je obilazak svakog dopuštenog kutka iz kojeg se može razgledati ljepota jezera i slapova. Nacionalni park možete razgledati individualno ili uz stručno vođenje te tada možete izabrati i neku od tematskih tura poput geološke, biološke, šumarske itd. Ljepote možete razgledati pješice ili vožnjom brodom pri čemu su vam na raspolaganju sedam različitih kružnih obilazaka. Također, na jezeru Kozjak možete unajmiti drveni čamac na vesla.

Ne propustite zaveslati ili razgledati jezera iz čamca

Svi ljubitelji pješačenja i planinarenja mogu svoju radost pronaći i u pet pješačkih staza od kojih je većina lagana. Riječ je o planinarskoj stazi Medvjeđak dužine 10,1 km, Čorkovoj uvali dužine 21km, Plitvice dužine 9 km, Gola Plješevica dužine 13,6 km te Mrsinj-grad dužine 4,5 km.

Ljubitelji svijeta koji se nalazi ispod tla po kojem hodamo ne smiju propustiti posjet Baraćevim špiljama koje obiluju sigastim strukturama te atrakcijama poput Dvorane izgubljenih duša.

Baraćeve špilje

U sklopu Nacionalnog parka Plitvička jezera organiziraju se i edukativne radionice te tematsko obilježavanje značajnih dana, a sadržaj je posebice zanimljiv za djecu.

Naravno, nakon razgledavanja ovih nesvakidašnjih prirodnih ljepota, nemojte propustiti okrjepu pronaći u nekom od restorana ili agroturizama na ovom području gdje ćete moći uživati u tradicionalnim ličkim specijalitetima.