Biser Jadrana, plaža Zlatni Rat

Otok Brač je poznat po brojnim plažama, a među njima je najpoznatija plaža Zlatni rat koja je prirodni fenomen i rijetko tko ne zna za ovaj biser Jadrana!

Stranci je zovu i Golder Cape, a oblik same plaže je jedinstven u svijetu i izgleda kao jezik koji se proteže skoro pola kilometra.

OTOK BRAČ

Biser Jadrana, plaža Zlatni Rat 1

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u neposrednoj blizini drugog po veličini grada u Lijepoj našoj, Splita, smjestio se je najveći i po mnogima najljepši srednjodalmatinski otok Brač.

Zahvaljujući bogatoj povijesno-kulturnoj baštini, prirodnim ljepotama, dobroj prometnoj povezanosti, brojne trajektne linije i aerodrom na otoku uz mediteransku klimu i više od dvije tisuće i sedamsto sunčanih sati godišnje otoku Braču „omogućavaju” da se bavi uslužnom djelatnošću, odnosno turizmom.

Jeste znali da otok Brač jedan od rijetkih otoka u našem podneblju koje nema mjesto ili naselje po svom imenu?!

Neka od naselja su: Sumartin, Povlja, Novo selo, Gornji Humac, Dol, Supetar, Bol,… 

Također, kada smo kod usporedbe s drugim otocima,… ostali otoci izgledaju pusto kada ih se uspoređuje s unutrašnjošću Brača i njegovom bogatom florom i faunom te povijesno-kulturnom baštinom. 

Rijetko koji otok se može pohvaliti da je „dio njega” iskorišten za gradnju Dioklecijanove palače u Splitu, Bijele kuće u Washingtonu, za predvorje Ujedinjenih naroda te ostale građevine koje krasi čuveni brački kamen.

Brač je dobio „titulu” otoka s najviše sakralnih objekata na Mediteranu, ima čak šesnaest crkvi!

Već i ptice na grani znaju da se na otoku Braču – Bolu nalazi najpoznatija i po mnogima najljepša plaža Lijepe naše, Zlatni rat. Plaža se je smjestila podno najvišeg vrha, Vidove gore.

Mogli bi se složiti da bi čitav otok mogli proglasiti jedinstvenim povijesno-kulturnim parkom zbog specifične ljepote i raznolikosti koja se može vidjeti na jednoj „maloj” površini.

OTKRIJTE ZLATNI RAT

Biser Jadrana, plaža Zlatni Rat 2

Na devetnaest tisuća i devetsto kvadratnih metara prostire se plaža Zlatni rat, mali „raj” na zemlji udaljen je samo dva kilometra od središta Bola, a do same plaže možete doći šetnicom, biciklom, turističkim vlakom ili brodicom.

Zlatni rat je gradska plaža s Plavom zastavom, pogodna je za obitelji s djecom, ljubitelje sporta i rekreacijskog sadržaja na plaži te za mlade ili one koji se tako osjećaju.

ZANIMLJIVOSTI O ZLATNOM RATU:

  • zaštićen zakonom – kao značajni krajobraz, udružena moć i snaga morskih struja i vjetra iskazala se je na plaži Zlatni rat te „pomiču” rt s jedne na drugu stranu odnosno, s istoka na zapad.
  • Rt zlata vrijedan – u prošlosti je nosio ime Dugi rat ili Rot, a kako je područje oko vrha plaže bilo bogato ribama te je domicilnom stanovništvu donosio veliku zaradu, počeli su ga nazivati „Zlatni”.
  • Grožđe i smokve – u davninama na ovom mjestu nije bila najljepša plaža opasana borovom šumom, nego vinogradi i smokve.
  • Spušteni zmajevi – na najpoznatiju plažu Lijepe naše slijetali su „zmajevi” s obližnjeg najvišeg vrha otoka, Vidove gore, danas je takav oblik letačke atrakcije i slijetanja zabranjen zbog sigurnosti posjetitelja i samih kupača. Za sada koliko je poznato, još nisu mistična bića posjetila Zlatni rat.
  • Snijeg – iako je Brač jedan od najsunčanijih otoka, već smo spomenuli da ima skoro tri tisuće sunčanih sati godišnje, plaža Zlatni rat je jedna od rjeđih koje ponekad promjene boju zbog snježni pahulja.

SMJEŠTAJ OKO ZLATNOG RATA

Biser Jadrana, plaža Zlatni Rat 3

Smještajni kapaciteti na otoku Braču i oko Zlatnog rata su mješoviti, svatko može pronaći nešto za sebe i svoje mogućnosti. Imate u ponudi hotele te oko sto osamdeset „privatnih” smještajnih jedinica kao što su: vile, kuće za odmor, apartmani, sobe te ostale smještajne jedinice.

Ako planirate odmor na otoku Braču točnije u neposrednoj blizini najljepše plaže na svijetu, Zlatnog rata, požurite jer čete teško u ljetnim mjesecima naći smještaj „last minute”. Tako da, svoj odmor iz snova počnite na vrijeme planirati. Smještaj možete pronaći na stranicama Privatnog smještaja, u kategoriji – Apartmani na otoku Braču.